Przeskocz do treści Przeskocz do menu

Opracowanie funkcjonalnych biokomponentów służących do przedłużania trwałości produktów spożywczych

W ramach projektu firma Biolive Innovation opracuje recepturę naturalnego składnika przedłużającego trwałość żywności. Substancja ta będzie mogła docelowo zastąpić popularne barwniki, emulgatory oraz konserwanty, które są wykorzystywane w żywności celem przedłużenia ich przydatności do spożycia. Ten niezwykły biokomponent wykonany na bazie hydrolizatów białkowych nie będzie negatywnie wpływał na organizm człowieka, a w dodatku sprawi, że żywność zawierająca ten składnik będzie posiadać znamiona żywności funkcjonalnej (prozdrowotnej).

Potrzeba prac nad powyższym biokomponentem zrodziła się w odpowiedzi na zauważany przez Wnioskodawcę rosnący z roku na rok popyt na żywność prozdrowotną. Wynika on z coraz większej świadomości społeczeństwa w dziedzinie zdrowotno-żywieniowej, prewencji przed chorobami cywilizacyjnymi np. cukrzyca, otyłość oraz promocji prozdrowotnego trybu życia.

Beneficjent: BIOLIVE INNOVATION SP. Z O.O.

kobiety przy pracy w laboratorium

mężczyzna przy pracy w laboratorium