Czy wiedzieliście, że przeciętny konsument spożywa rocznie około 2 kilogramów różnego rodzaju dodatków modyfikujących żywność?[1] Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, emulgatory – wszystkie te substancje nie są obojętne dla naszego organizmu. Przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, nadciśnienia, nowotworów) i obniżenia samopoczucia.
Czy istnieje sposób na to, by ograniczyć szkodliwość dodatków do żywności, a jednocześnie dalej cieszyć się smacznym, zachowującym świeżość jedzeniem? O tym porozmawiam dziś z Panem Michałem Czelejem, Prezesem Zarządu firmy Biolive Innovation Sp. z o.o.
Konserwant, który nie zostawia śladu
Firma Pana Michała podjęła się ambitnego zadania – opracowania receptury naturalnego składnika przedłużającego trwałość żywności. Pytam mojego rozmówcę o genezę tej ciekawej inicjatywy:
U podstaw pomysłu na stworzenie substancji, która zastąpiłaby sztuczne i szkodliwe konserwanty, leży nasze przeświadczenie o zapotrzebowaniu na taki produkt, poparte znajomością rynku. Projekty polegające na tworzeniu zdrowszych i naturalnych zamienników mają naszym zdaniem bardzo dużą szansę na komercjalizację. Coraz więcej mówi się o wpływie konserwantów na zdrowie, badania potwierdzają szkodliwość takich substancji, a wśród konsumentów rośnie świadomość w zakresie troski o własne zdrowie.
Jak najbardziej zgadzam się ze słowami Pana Michała – sama często analizuję skład produktów, stojąc przed sklepową półką. Dopytuję o substancję, nad którą pracuje Biolive Innovation.
Jest to naturalna substancja oparta na białkach pochodzących z żółtka jaja kurzego oraz na wybranych bakteriach probiotycznych. Tworzone przez nas związki to peptydy, które otrzymujemy za pomocą naturalnych środków. Nie używamy żadnych odczynników chemicznych (stosujemy alkohol, wodę oraz wykorzystujemy naturalne procesy fizyczne). Przygotowana w ten sposób substancja zabezpiecza żywność przed wpływem procesów utleniających. Po spożyciu jest ona przekształcana przez organizm w aminokwasy o prostej budowie, które mogą zostać przyswojone lub wydalone.
Pan Michał dodaje również:
Badania potwierdzają, że peptydy mają działanie antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe, obniżające ciśnienie krwi. W naszych działaniach skupiliśmy się co prawda na konserwowaniu żywności, jednak wykorzystaliśmy przy tym związki, które mają potencjał prozdrowotny.
Niebawem na rynku dzięki dotacjom
Pytam Pana Michała, kiedy będziemy mogli zobaczyć na sklepowych półkach produkty zawierające substancję, nad którą pracuje Biolive Innovation.
Prace jeszcze trwają, planowo kończymy projekt w połowie przyszłego roku i będziemy go wprowadzać na rynek. Jesteśmy po rozmowach z pewnym producentem żywności, nie chciałbym jednak ujawniać szczegółów, żeby nie zapeszać – śmieje się Pan Michał.
Mój rozmówca przyznaje, że ten niezwykły projekt nie zostałby zrealizowany, gdyby nie unijne wsparcie:
Fundusze Europejskie pozwoliły nam na zakup sprzętu oraz przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych, na które nie byłoby stać firmy bez dodatkowego źródła finansowania. Środki umożliwiły nam zlecenie części badań zewnętrznie oraz pokrycie wynagrodzenia osób pracujących nad projektem w naszej firmie. Jesteśmy zadowoleni z unijnego wsparcia. To cenna pomoc szczególnie dla firm takich jak nasza – intensywnie rozwijających się start-upów.
Dotacje wspierające badania
Pan Michał dzięki unijnym środkom może realizować innowacyjny projekt, który ma szansę nie tylko zwiększyć konkurencyjność jego firmy, ale także przyczynić się do poprawy życia nas wszystkich.
A Ty? Czy chciałbyś pozyskać środki, które umożliwią Ci dalszy rozwój Twojego przedsiębiorstwa?
Od 23 listopada możesz złożyć wniosek o dofinansowanie projektów polegających na przeprowadzeniu eksperymentalnych prac rozwojowych w zakresie innowacyjnych technologii fotonicznych. Jeśli działalność Twojej firmy wpisuje się w ten obszar działań, nie zastanawiaj się – dotacja to duża szansa na to, by przy niewielkim nakładzie finansowym opracować całkowicie nowy produkt lub technologię!
Szczegóły znajdziesz na stronie: https://rpo.lubelskie.pl/rpo/wiadomosci/nabory-konkursy/1-2-badania-celowe-wspolne-przedsiewziecie-wojewodztwa-lubelskiego-i-ncbr-2/
Trzymam kciuki za Wasze nieszablonowe pomysły i mam nadzieję, że niebawem wszyscy usłyszymy o ich efektach!
Super Elka
[1] Źródło: https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/gospodarka/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html